Roasted Cauliflower and Garlic Soup/ Zupa Krem z Kalafiora z Pieczonym Czosnkiem

DSCN1399

It’s cold, slushy and overall unpleasant outside, which is the perfect time to have some warm soup. I’m not a big fan of soups, but during the weather like this I crave them a lot.  I hope I’m not the only one who eats soups more than usual when it’s cold and that I won’t bore you with yet another soup recipe.

This soup is perfect for you if you hate CAULIFLOWER 🙂 Yes I said hate not love 🙂 You won’t even know you are eating a cauliflower! This creamy soup with lots of roasted garlic and homemade croutons will make you WANT TO eat more 🙂 And the best part is…..you can!!! Eat as much as you like because IT’S GOOD FOR YOU 🙂

Temperatury na zewnatrz sprawiaja, ze jedyne danie na jakie mam ochote to zupy!! No dobra, moze nie jedyne 🙂, ale ostatnio zupy jadam czesciej niz zazwyczaj.

Dzisiaj na blogu zdrowa i pozywna zupa z kalafiora z pieczonym czosnkiem! Wyprobujcie. Jest pyszna i mozecie jesc nie jedna dokladke, poniewaz jak wszyscy wiemy, kalafior jest bardzo zdrowy!

*Just make sure not to eat it before a date or a job interview 😀 Not everyone will appreciate the garlic aroma 😉 

0c2156c7ccda952c65b49fd7189b318f

kalafior

*Picture source http://www.pinterest.com/pin/267893877806595236/

I personally LOVE garlic and I add it to everything. Garlic is a STAR ingredient of this soup. You can make it without it of course but you do it on YOUR OWN RISK 😉 Don’t hold me responsible for the results!

Ja osobiscie uwielbiam czosnek i dodaje go do wszystkiego. Czosnek, to najwazniejszy skladnik dzisiejszej zupy. Mozecie sprobowac zrobic bez, ale na wlasne ryzyko 😉 Ja nie biore odpowiedzialnosci za efekty 🙂

INGREDIENTS :

  • 1 head of cauliflower
  • 1 head of garlic
  • 2 tbsp. of olive oil
  • 1/2 tsp. of chili (optional)
  • 1 tsp. oregano flakes
  • salt and pepper
  • 4 cups of chicken stock

Croutons:

  • 4 slices of bread ( I used ciabatta)
  • 2 tbsp. extra virgin olive oil
  • 1/2 tsp. of garlic powder
  • 1/2 tsp. of sweet paprika
  • 1/4 tsp. dried oregano flakes

SKLADNIKI:

  • 1 glowka kalafiora
  • 1 glowka czosnku
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1/2 lyzeczki chili (mozna pominac)
  • 1 lyzeczka oregano w proszku
  • sol i pieprz
  • 4 szklanki rosolu

Grzanki:

  • 4 kromki chleba (ja uzylam ciabatta)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1/2  lyzeczki czosnku w proszku
  • 1/2 lyzeczki papryki slodkiej w proszku
  • 1/4 lyzeczki oregano

PREPARATION:

Cut the cauliflower into smaller pieces. Transfer to a baking pan and bake in the oven preheated to 450F for 30-40 minutes or until cauliflower is tender.

Cut garlic in half. Put on the aluminium foil and sprinkle with olive oil and salt. Cover the foil tightly and bake with the cauliflower.

After the cauliflower is done, transfer to a blender. Add the garlic and 1 cup of chicken stock and blend until smooth. Keep adding more stock if necessary. Once all blended, add the remaining stock. Transfer the soup to a large pot and warm up. Season with salt and pepper. Add chili if you like it spicy.

Sprinkle the spices and the olive oil on the bread. Bake in the oven for few minutes until nicely browned. Cut into smaller pieces. Sprinkle on the top of the soup. Garnish with olive oil. Serve warm 🙂

ENJOY!

WYKONANIE:

Kalafior kroimy na mniejsze kawalki. Wkladamy na blache do pieczenia, polewamy oliwa z oliwek oraz posypujemy przyprawami. Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut, az kalafior bedzie miekki.

Glowke czosnku kroimy na pol. Kladziemy na folii aluminiowej. Polewamy oliwa z oliwek i posypujemy sola. Folie aluminiowa szczelnie zamykamy i pieczemy razem z kalafiorem. Pieczony czosnek jest pysznym dodatkiem do wielu dan. Ma on bardzo delikatny smak i znakomicie sie rozsmarowuje. Swietnie smakuje na kanapce.

Po upieczeniu wrzycamy kalafior i wycisniety ze skorki czosnek do blendera. Dolewamy szklanke rosolu i wszystko dokladnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wiecej rosolu. Blendujemy az powstanie gladka masa. Calosc laczymy z pozostalym rosolem. Przelewamy calosc do garnka i podgrzewmy. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy chili (jezeli uzywacie).

Grzanki polewamy oliwa z oliwek i posypujemy przyprawami. Pieczemy przez ok. 3 minut z kazdej strony az sie ladnie zarumienia. Kroimy w kosteke i posypujemy grzankami goraca zupe. Polewamy odrobina oliwy z oliwek i podajemy.

Smacznego!

DSCN1364

 

 

Zimowy Obiad

ZUPA KREM

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s