Chicken Legs in a Roasted Garlic and Tomato Sauce/ Uda Kurczaka w Sosie Pomidorowym z Pieczonym Czosnkiem

DSCN5712 (2)

Today on the blog recipe for the chicken I made for my family few days ago and it was a hit. Even my picky eater daughter enjoyed it 🙂 Chicken legs cooked in the tomato sauce, with roasted garlic, green olives and lots of parsley. This chicken comes out soft and juicy, salty, thanks to the olives and little sweet.

I’m recently obsessed with roasted garlic. I love the taste of it. It’s so mild and sweet but still tastes like garlic. It goes well with so many dishes. I add it to almost everything. You can even use it as a spread on a piece of toast. Better than butter!

Chicken legs are very versatile and usually inexpensive. However, I always have a difficult time choosing the dish to make with the chicken legs. That’s why I constantly look for inspiration. I love Pinterest! There are so many great recipes there! This recipe was inspired by a combination of couple of different recipes I found on Pinterest. This recipe is kind of a combination of Chicken Marbella from A Family Feast and Chicken with Tomatoes and Garlic by Pioneer Women. 

Dziś na blogu przepis na kurczaka, którego przygotowałam kilka dni temu dla rodzinki i okazał się wielkim hitem 🙂 Nawet mojej córce, która jest niejadkiem,  bardzo smakowało. Uda z kurczaka, gotowane w sosie pomidorowym, z pieczonym czosnkiem, zielonymi oliwkami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Kurczak wychodzi soczysty, mięciutki, słonawy dzięki oliwkom i delikatnie słodki. 

Ostatnio mam obsesje na punkcie pieczonego czosnku. Czosnek po upieczeniu jest bardzo delikatny, słodki, ale w dalszym ciągu smakuje jak czosnek. Można go dodawać do wielu różnych dan. Ja ostatnio dodaje prawie do wszystkiego. Smakuje tez idealnie, jako smarowidło do chleba. Lepsze od masła!

Uda z kurczaka mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów, a przy tym są zazwyczaj nie najdroższe. Jednak zawsze mam problem z wyborem dania z udami z kurczaka. Dlatego uwielbiam Pinterest. Można tam znaleźć wiele różnych, ciekawych przepisów. Inspiracja na dzisiejsze danie, był przepis na kurczaka Marbella w polaczeniu z przepisem na kurczaka w sosie pomidorowym z czosnkiem.

INGREDIENTS:

  • 4 chicken legs
  • 2 tbsp. olive oil
  • 1 tsp. paprika
  • 1/2 an onion, finely chopped
  • 1 celery stick, chopped
  • 1 carrot, chopped
  • 1/2 cup of green olives
  • 1/2 red pepper, chopped
  • 1 tsp. dried oregano leaves
  • 1 can of tomatoes (14oz)
  • 1 tbsp. tomato paste
  • 1 head of garlic
  • 1 cup of chicken stock or water
  • salt and pepper
  • handful of parsley

PREPARATION:

  1. We start by preparing the roasted garlic. Cut the garlic head in half, sprinkle with some salt and olive oil. Cover tightly in the piece of aluminium foil. Put in the oven preheated to 450F and bake for 30-35 min or until soft and brown. Once it cools down, squeeze it out and leave on the side.
  2. Heat up the olive oil in the dutch oven. Sprinkle the chicken legs with salt, pepper and paprika (for some color). Brown the chicken legs from both the sides.
  3. In the meantime, chop the onion, carrot and celery.
  4. Once the chicken is brown on both the sides take it out and put on the side.
  5. Add the onion, celery and carrot to the pan. Cook for few minutes until softened. Add the red pepper, olives (cut in half), oregano flakes and our roasted garlic. Add the canned tomatoes and tomato paste. Season with salt and pepper.  Cook for 10-15 minutes.
  6. Add the chicken pieces. Pour a cup of chicken stock over the chicken, stir and cook for approx. 30-40 minutes or until chicken is cooked through.
  7. Finish up with chopped parsley.

Serve over pasta or rice. I used farfalle aka bow tie pasta. You also need a piece of bread to go with it. You’ll want to dip it in the sauce and clean up your plate from every last bit! 🙂

ENJOY!

SKŁADNIKI:

  • 4 uda z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera, pokrojona w kostkę
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 łyzeczki suszonych liści oregano
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (ok. 400g)
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 szklanka rosołu lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • garść natki pietruszki

 WYKONANIE:

  1. Zaczynamy of przygotowania pieczonego czosnku. Kroimy cala główkę czosnku na pol. Kładziemy na folii aluminiowej. Skrapiamy oliwa z oliwek i posypujemy sola. Dobrze zawinięta folię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225C i pieczemy przez ok 30-40 minut, aż czosnek będzie miękki i złocisto brązowy. Po ostygnięciu wyciskamy z łupinek  i odstawiamy. 
  2. Podgrzewamy oliwę z oliwek w garnku. Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką (dla koloru). Smażymy kurczaka z obydwu stron przez kilka minut, aż nabierze ładnego, złocisto brązowego koloru.
  3. W międzyczasie kroimy cebulę, marchewkę i seler w drobną kostkę. 
  4. Kiedy kurczak się zarumieni, wyjmujemy i odstawiamy na bok.
  5. Do tego samego garnka dodajemy cebulę, seler i marchewkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę, oliwki (przekrojone na pół), oregano oraz nasz pieczony czosnek. Dorzucamy pomidory z puszki oraz pastę pomidorowa. Całość gotujemy przez ok 10-15 minut.
  6. Dodajemy kurczaka. Zalewamy szklanką rosołu lub wody. Jeżeli używamy wody można dodać łyżkę wegety. Gotujemy całość przez 30-40 minut, aż kurczak będzie ugotowany w środku. 
  7. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki.

Można podawać z makaronem lub ryżem. Ja miałam akurat makaron kokardki, który pasował do tego dania idealnie. Podajemy koniecznie z chlebem! Bedzie on potrzebny do maczania i wyczyszczenia talerza z każdej ostatniej kropli sosu. 🙂

SMACZNEGO!!!

 

 DSCN5711

Zima  we Włoszech

Zimowy Obiad

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s