Red Velvet Cake

DSCN5851

Valentine’s Day is around the corner. On this special day, we want show people we care about, how important they are to us. And what’s a better way to show love and affection, than by making for them something special. Red Velvet Cake is an ideal cake for Valentine’s Day. Thanks to its red color it fits perfectly with the theme of that day.

I made the red velvet cake for the first time few months ago and I searched for many different recipes. Some of them called for a lot of eggs, others seemed very complicated in the making process. I finally found this red velvet recipe on Pinterest. Recipe adapted from Bakerella. It came out really moist and at the same time light and soft. I made 3 layers instead of two, because I love frosting! The more layers, the more frosting, and yummier cake ;). This recipe is very simple and even the beginner can make the perfect red velvet cake.

Już niedługo Walentynki. Szczególny dzień w roku, gdzie przywiązujemy szczególną uwagę do sprawiania radości osobą, które są nam najbliższe. A jak lepiej okazać uczucia, niż przez przygotowanie własnoręcznie pysznego deseru. Jak to mówią, przez żołądek do serca.

Red Velvet Cake to idealne ciasto na Walentynki. Czerwone w kolorze, w sam raz pasuje do tego święta. Do tego jest bardzo łatwe w wykonaniu i nie ma prawa nie wyjść. Jest to bardzo popularne ciasto w Stanach Zjednoczonych. Jak nazwa wskazuje, ciasto odznacza się tym, że jest ono czerwonego koloru. Ciasto jest tak puszyste i delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Stąd nazwa velvet, czyli z angielskiego aksamit. Jeżeli znudził wam się tradycyjny biszkopt, albo chcecie spróbować czegoś nowego zapraszam do wypróbowania Red Velvet Cake.

DSCN5854

INGREDIENTS: (for a round form 8-9in. in diameter)

  • 2 ½ cups of all purpose flour
  • 2 cups sugar ( I used 1 ½, and the cake was still very sweet)
  • 1 tbsp. cocoa powder
  • pinch of salt
  • 1 tsp. baking soda
  • 2 eggs (room temperature)
  • 1 1/2 cup of oil
  • 1 cup buttermilk, (room temperature)
  • 1 tbsp. vinegar
  • 1 tsp. vanilla extract
  • 2 tsp. red food coloring powder or liquid

Frosting:

  • 2 8oz. boxes of cream cheese
  • 2 sticks of butter
  • 4 cups of confectioners’ sugar
  • 1-2 tbsp. of milk
  • 1 tsp. vanilla extract

PREPARATION:

  1. Preheat oven to 350 degrees.
  2. In a large bowl combine the flour with cocoa powder, baking soda sugar and a pinch of salt. I sifted the flour and cocoa powder to avoid any large pieces.
  3. In a medium bowl whisk the eggs. Add buttermilk, oil, vinegar and vanilla extract.  Whisk until combined.
  4. Slowly add the dry ingredients to the wet ingredients and mix on medium-high for about a minute or until completely combined.
  5. Pour the batter into a round baking pan. You can divide it into 3 and bake each layer separately or bake the entire batter and then cut the layers after done.
  6. Bake for about 30 minutes or until a toothpick inserted comes out clean. Bake longer if you’re using the whole batter at once.
  7. After about ten minutes, remove from pans and cool completely on a wire rack. You can cover with plastic wrap.
  8. Then make the frosting. Bring all the frosting ingredients to the room temperature. Mix the butter until light and fluffy. Add cream cheese. Mix until combined. Add sugar and vanilla extract. Add milk if necessary to make a smooth frosting.
  9. After the cake has cooled down completely frost it. Let it set for an hour in the fridge and serve!

ENJOY!!!

 

SKŁADNIKI: (na okrągłą formę o średnicy 22 cm.)

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 ½  szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej*
  • 1 ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki**
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego, można też dodać 1 opakowanie cukru waniliowego zamiast aromatu
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku lub w płynie

*Jeżeli zpomnieliście wyjąć jajka z lodówki, a nie chcecie czekać, wystarczy zanurzyć je w całości w gorącej wodzie i zostawić na ok. 10 minut.

** Jeżeli nie macie maślanki, zróbcie własną, dodając 1 łyżkę octu do szklanki mleka.

Krem:

  • 2 opakowania serka cream cheese (ok. 500 gram)*
  • 200 gram masła
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1-2 łyżki mleka

*Nie wiem dokładnie co będzie odpowiednikiem serka cream cheese w Polsce. Cream cheese, przypomina konsystencją trochę ser mascarpone. Jest odrobinę gestszy i zbity. Najbardziej przypomina mi on polski serek “Twój Smak”. 

WYKONANIE:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180C
  2. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, sodę, sól. Ja mąkę i kakao przesiałam przez sitko, żeby uniknąc grudek. Jeżeli używacie barwnika w proszku, dodajemy go do mąki,
  3. W odzielnej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy maślankę, olej, ocet i aromat waniliowy. Dodajemy barwnik, jeżeli używamy w płynie. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Następnie dodajemy suche skladniki powoli do mokrych. Mieszamy za pomocą miksera, aż wszystko się połączy.
  5. Formę wykladamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Pieczemy ciasto w całości lub dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie. Pieczemy przez ok. 30 minut, jeżeli pieczemy każdą warstwę oddzielnie. Jeżeli pieczemy całość wydłużamy czas do ok 45 minut. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto sie upiekło.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Po ok. 5 minutach wyjmujemy z formy i czekamy, aż całkowicie ostygnie. Można przykryć ciasto folią, aby nie wysychało.
  7. W międzyczasie przygotowujemy krem.
  8. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej. Miksujemy maslo, aż bedzie gładkie i puszyste. Dodajemy serki oraz cukier. Całość dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka, aby krem się połączył.
  9. Przekładamy wystygnięte ciasto kremem. Odkładamy do lodówki na ok. godzinę, aby się schłodziło. 

SMACZNEGO!!!!

Recipe source: http://www.bakerella.com/red-velvet-cake/#E2IC1tdyFGsAUuUQ.99

DSCN5861

 

HAPPY VALENTINE’S DAY!!!

Walentynkowe menu

Advertisements

One thought on “Red Velvet Cake

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s