Krupnik- Traditional Polish Barley Soup

DSCN5944

We are having the coldest winter in New Jersey since 1950’s. Today, the temperature was just  2 degrees F  plus a windshield reaching -12F. Brrrr…. Can’t wait for the winter to end. In the meantime, I’m trying to keep warm with a warming bowl of soup. Today, I’m making traditional Polish soup made with barley, called KRUPNIK. [pronounced: croopneek]

I must say, I never really liked this soup as a little girl growing up. It was one of those dishes that my mom would FORCE me to eat because IT’S GOOD FOR YOU! However, now that I’m OLD I really love it. And now, that I’m old, I also understand the benefits of eating krupnik and I FORCE my daughter to eat it too :).

Barley, is an awesome whole  grain, that has many nutrients and is really good for you. It’s rich in fiber, which helps  regulate your metabolism. It also lowers cholesterol and helps lowering the blood pressure.

Recently, I’ve been craving a lot of traditional Polish foods. I guess the longer I live abroad, the more I crave Polish comfort foods. Krupnik is one of those foods for me and today, I will share the recipe for this traditional Polish soup.

DSCN5927

W tym roku zima w New Jersey jest wyjątkowo brutalna. Luty, jest podobno najzimniejszym miesiącem od 1950 roku. Temperatury dochodzą do -20C. Nie mogę się doczekać nadejścia wiosny. W międzyczasie, próbuję się ogrzewać przy pomocy ciepłej zupy. Ostatnio naszła mnie ochota na krupnik.

Muszę przyznać, że jako dziecko, nigdy nie byłam wielką fanką tej zupy. Było to jedno z dań, które mama zmuszała mnie do jedzenia, BO JEST ZDROWE. Jednak z wiekiem, zmienił mi się smak i uwielbiam krupnik. Z wiekiem, zaczęłam też doceniać walory zdrowotne tej zupyi teraz ja zmuszam do jedzenia moją córkę ;). 

Moja mama robiła tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną. Kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa. Zawiera ona błonnik, który pomaga w procesie trawienia. Dodatkowo, obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru w organizmie. 

Ostatnio zauważyłam, że im dłużej mieszkam za granicą, tym bardziej tęsknię za tradycyjną, polską kuchnią. Nawet za tymi daniami, za którymi nigdy nie przepadałam. Tym razem miałam ochotę na tradycyjny, polski krupnik, więc dziś dzielę się przepisem na tę pyszną zupkę. 

Ingredients:

  • 1 small onion, chopped
  • 2 garlic cloves, grated
  • 1 tbsp. clarified butter
  • 2 carrots, peeled and grated
  • 1 celery stick, grated
  • 1 leek, chopped
  • 2 small potatoes, cut into small cubes
  • 3/4 cup of barley
  • 1 1/2 quart of chicken stock
  • 1 tsp. of marjoram
  • 3 seeds of all spice
  • 1 bay leaf
  • salt and pepper to taste
  • chopped parsley or dill

PREPARATION:

Melt the butter in the large soup pot or dutch oven. Saute the onion for few minutes until translucent. Add the grated garlic, carrot, celery and leaks. Cook for few minutes. Season with salt and pepper. Add the bay leaf, all spice, marjoram, barley and potatoes. Pour the chicken stock over and cook for 20-25 minutes until the vegetables are soft and barley cooked.

Once cooked, sprinkle some chopped parsley or dill over the top. Serve HOT!

ENJOY!

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2 marchewki, starte
  • 1 łodyga selera, starta
  • 1 por, drobno pokrojony
  • 2 małe ziemniaki, pokrojone w małą kostkę
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 1/2 litra rosołu z kurczaka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Rozpuszczamy masło w garnku. Dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się zaszkli. Dodajemy czosnek, marchewkę, por, seler, czosnek i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, majeranek), ziemniaki oraz kaszę jęczmienną. Zalewamy rosołem i gotujemy przez ok. 20-25 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie.

Po ugotowaniu posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperku. Podajemy GORĄCĄ!

SMACZNEGO!

DSCN5934

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s