Chicken Shawerma Sandwich/ Kanapka z Kurczakiem Shawerma

DSCN6091

First of all, I’d like to say thanks to FOODISTA for featuring my blog on their page and sharing on social media. Thanks to you my stats boomed and I got motivated to write new posts. I must admit, even though I love to cook and I’m excited to share my recipes, sometimes I get discouraged. Especially, when I see slow traffic on my page and readers do not engage. I’m not writing this blog to make money or to become famous. I’m just doing it to escape from reality and do something I’m passionate about. But it is always nice to be recognized. It gives you that adrenaline to create and work harder than usual.

One of the toughest parts for me in writing the blog so far, has been taking nice pictures. I don’t have a fancy camera, just a regular Nikon Coolpix L330. I try to take pictures in a natural lighting and then fix them using PhotoScape. It has been a struggle though. I know I have a lot to learn and I hope I will eventually improve. Any advice from my fellow bloggers or photography lovers about my pictures (or my blog in general) would be appreciated. Please be honest and tell me what you think about my pictures and how can I make them look more appetizing. Any comment is welcomed.

In the meantime I’d like to share a new recipe with you. This time it’s a sandwich. But not just any boring sandwich. During my last trip to India I had the best chicken shawerma sandwich. It was juicy and REALLY spicy but delicious. All the flavors worked perfectly together. When I came back home, I was missing the sandwich so much that I decided to recreate it.

I came up with a simple recipe, with very few ingredients but not missing out on the flavor. The key ingredient to this sandwich is spicy mayo and garlic sauce. It marries all the components of the sandwich very well and gives it incredible flavor.

DSCN6124

Na początku, chciałabym podziękować stronie Foodista, za wyróżnienie mojego bloga. Dzięki wam, moja strona miała najwięcej odwiedzin od początku istnienia. Każde odwiedziny, są dla mnie motywacją do pisania nowych postów, więc cieszę się, za każdym razem, gdy ktoś na bloga zagląda. Nie piszę tego bloga dla sławy lub pieniędzy, ale raczej po to żeby oderwać się od codzienności i dzielić moją pasją do gotowania. Mimo to jest mi miło, gdy ktoś odwiedza bloga i zostawia komentarz. Daje mi to pozytywny zastrzyk energii i motywuje do dalszego pisania.

Jedną z najtrudniejszych części pisania tego bloga jest robienie ładnych zdjęć. Nie mam jakiegoś super nowoczesnego aparatu tylko zwykłego Nikona Coolpix L330. Staram się robić zdjęcia przy naturalnym świetle, a potem używam programu do obróbki zdjęć PhotoScape, aby je ulepszyć. Zdaję sobie sprawę z tego, że moje zdjęcia nie wyglądają najatrakcyjniej, ale ciągle się uczę i mam nadzieję, że z czasem będą one wyglądać bardziej apetycznie. Jeżeli macie jakieś sugestie lub uwagi na temat moich zdjęć (czy blogu ogólnie), jestem otwarta na wszelką krytykę. Zachęcam do pozostawiania komentarzy.

W międzyczasie, chciałabym się podzielić z wami nowym przepisem. Tym razem jest to kanapka. Ale nie jakaś tam zwykła kanapka. Podczas mojej ostatniej wizyty w Indiach, miałam okazję jeść pyszną kanapkę z kurczakiem Shawerma. Była ona bardzo pikantna, ale smakowała super. Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrały. Kiedy wróciłam do domu, nie mogłam zapomnieć o tej pysznej kanapce I postanowiłam ją odtworzyć.

Kanapka, która powstała, ma niewiele składników, ale komponują się one ze sobą idealnie tworząc pyszne danie. Kluczowym składnikiem jest w niej sos zrobiony z majonezu i sosu z chili i czosnku. Sos nadaje kanapce niesamowitego smaku i doskonale łączy wszystkie składniki.

 

INGREDIENTS: (for 4 sandwiches)

  • 2 chicken breasts

MARINADE: 

  • 1 tbsp. cumin powder
  • 1 tbsp. coriander powder
  • 1 tsp. turmeric powder
  • 1 tsp. paprika
  • 1/2 tsp. chili powder
  • 1/2 tsp. garlic powder
  • zest of 1 lemon
  • 2 tbsp. lemon juice
  • 2 tbsp. olive oil
  • salt and pepper to taste

SAUCE:

  • 1/2 cup of mayonnaise
  • 2 tbsp. chili garlic sauce
  • 1 tbsp. sriracha
  • 1/2 tsp. garlic powder
  • pinch of salt and pepper
  • 2 tbsp. of a pickling juice from the pickles or marinated olives (you can substitute with vinegar or lemon juice but I always use pickling juice. It has a great flavor. It’s my secret sauce ingredient ;))

For Sandwich:

  • lettuce
  • tomato
  • red onion
  • hoagie rolls (or any other soft roll)

PREPARATION:

Marinate the chicken with all the spices for at least an hour or overnight. Grill the chicken for 5-6 minutes on each side until cooked through. Let it rest and then cut into slices.

Prepare the sauce by combining all the ingredients. You can also make it night before.

Place the roll in the microwave for few seconds to make it soft. Cut lengthwise and spread the sauce on each side.

Place the lettuce on the bottom, then the chicken, tomato and onion. You can add some more sauce if you’d like.

Enjoy!!!

 

SKŁADNIKI: (na 4 kanapki)

  • 2 piersi z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżeczka kminku w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • Starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki sosu z chili i czosnku
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych, zamiast soku można użyć octu lub cytryny, ale moim zdaniem sok pasuje najlepiej.

Na kanapkę:

  • Sałata
  • Pomidor
  • Czerwona cebula
  • Miękkie bułki

WYKONANIE:

Kurczaka marynujemy we wszystkich przyprawach, przez co najmniej 1 godzinę, najlepiej przez noc. Następnie smażymy na grillu lub patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony, aż nie będzie surowy. Po kilku minutach kroimy w paski.

Łączymy wszystkie składniki sosu. Sos można przygotować dzień wcześniej, żeby wszystkie składniki się przegryzły.

Bułki podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce, żeby były miękkie. Kroimy każdą bułke wzdłuż. Smarujemy obficie sosem.

Układamy sałatę, kurczaka, pomidor I cebulę. Można polać dodatkowo sosem.

SMACZNEGO!

DSCN6088

 

 

 

 

(Nie) nudna kanapka ed II

Advertisements

2 thoughts on “Chicken Shawerma Sandwich/ Kanapka z Kurczakiem Shawerma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s