Tort Marcinek

dsc_0863

Last month we celebrated my daughter’s 6th birthday. Time flies! I still remember the day she was born as if it was yesterday. Few days before my due date, there was a big snow storm in NJ, that caused a lot of mess and disruption. In fact, 2011 was a year of the worst snow storms in the history of NJ. There were days where the governor had to declare state of emergency because they were not able to clear the roads fast enough. I was so scared that I will have to deliver my first baby at home, all by myself, that once my due date passed by three days I asked my doctor to get admitted into the hospital. Luckily, she agreed and the next day my sweet baby daughter was born. The delivery was not a piece of cake but that’s not the cake I want to talk about today.

Jakiś czas temu świętowaliśmy 6-óste urodziny mojej córki. Jak ten czas leci…….pamiętam jak dziś ten dzień, kiedy przyszła na świat. Mieliśmy wtedy w NJ zimę stulecia. Snieżyca za śnieżycą. Nie zdążyliśmy dobrze wykopać się z jednej a tu następna. Do tego stopnia, że w stanie NJ oraz NY ogłoszono “state of emergency”. Oznacza to, że nikt nie mógł wychodzić z domu, z wyjątkiem nagłych wypadków. Wszystkie szkoły i urzędy były zamknięte. W sklepach brak towaru na półkach. Totalna masakra. Do tego stopnia, że obawiałam się, że będę musiała rodzić sama w domu!!! Dlategoteż, jak tylko minął mój termin, poprosiłam lekarkę, żeby przyjęła mnie do szpitala. Na szczęście zgodziła się i po kilku godzinach nasza córka była z nami 🙂 

dsc_0856

That leads me to today’s post which is my daughter’s all time favorite cake!! It’s a Polish cake, that is mostly known in the North-Eastern part of Poland, called Podlasie. It’s right on the border with Belarus. If you ever get to visit Poland, I really recommend checking out the historic park located in the city of Bialowieza.

 Dzisiejszy post zawiera przepis na ulubiony tort urodzinowy mojej córki. Jest to ciasto, które poznałam dopiero jako dorosła osoba. Nazywa się ono “Marcinek”, niektórzy też nazywają je “podkamieniec”. Ciasto to pochodzi z Podlasia, a konkretnie z Hajnówki. Są to rodzinne okolice mojego taty. Spędzaliśmy tam z moim bratem prawie każde wakacje. Ale jako dziecko, jakoś nigdy nie słyszałam o tym cieście. Hajnówka zawsze kojarzyła mi się z Sękaczem, którego nota bene uwielbiam !!  

Back to the cake…….So my daughter has been crazy about this cake from the minute she first tasted it. To the point she’s been asking me to make it for everyone’s birthday. She was so mad when I made German chocolate cake for my birthday instead 🙂

‘Marcinek’ is a cake that is not very difficult to make, but it takes some time because you need to make a lot of layers of cake (the minimum of 15) in order for it to taste good.  But don’t get scared! The layers don’t take long to bake. Just 5-6 minutes is enough because they’re very thin. Then you spread the cream on each layer and wait until the cake softens before you can put on the final frosting. So it’s best to make it day or even 2 before. Even though the cake is time consuming the final result is really worth it. So I really hope you try it one day. Click here to see the video how I roll out the cakes. It will give you an idea how thin they should be and hopefully help you make it yourself 🙂

Ciasto “Marcinek” nie jest samo w sobie trudne w wykonaniu, ale dosyć pracochłonne. Składa się ono z wielu warst kruchego ciasta, przekładanego kremem śmiwtanowym. Powinno mieć ono minium 15 warstw (samego ciasta), ale im więcej tym lepiej. Placki na Marcinka, powinny być bardzo cienkie, ok. 2-3 mm. Przepis, który dzisiaj zamieszczam, wystarczy na przygotowanie średniej wielkości tortu. Jeżeli chcecie większe ciasto, możecie śmiało podwoić ilość składników. Placki na Marcinka, można też upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu, do momentu, aż będą nam potrzebne. Kliknijcie na link z  filmikiem instruktarzowym, na którym pokazuję swoją metodę wałkowania placków. Mam nadzieję, że filmik będzie pomocny 😉

dsc_0744dsc_0746

PS. The original recipe that I got from my father (who got it from the lady who makes those cakes for living), calls for double of the ingredients. But I divided it in half as I usually don’t make a huge cake. Half the ingredients are enough to make a regular sized cake. You could also double it and freeze the remaining dough. Or bake all the layers and keep them for the next time. If you store them in the air tight container they can last up to a month. 

 

Ingredients:

For the cake

  • 1 stick of butter
  • 1/2 cup of sugar
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 whole egg + 1 yolk
  • 1/2 cup of sour cream
  • 1/2 tsp of baking soda
  • 2-3 cups of flour (might need a little bit more)

Frosting/ Cream

  • 400 ml heavy cream
  • 1 cup of sour cream
  • 1/2 cup of confectioner sugar
  • 2 tbsp. of lemon juice

*2 tbsp. of cocoa powder for decorating

**For baking you’re also going to need baking sheets. I use the round aluminium containers that you get at the dollar store. I cut out just the bottom part, so I have a nice circle, and then roll the dough directly on that form. I find that the easiest way to do it as the cake is supposed to be very thin and it would be impossible to transfer it onto a baking sheet. I usually have 3 or 4 of those aluminium circles ready so I can make few cakes at the same time.

  1. Preheat the oven to 325-350 F
  2. Put all the cake ingredients into the food processor and process until you get a dough. You can also do it by hand of course.
  3. Remove the dough onto a floured surface and knead until it comes together
  4. Take a small amount of the dough (the size of a ping pong ball) and roll it out very thinly. Click here to see a video which I hope will help you understand how the cakes should look like.
  5. Bake for 5-6 minutes until the cake looks firm but not brown. You want it to be pale in color.
  6. Repeat with all the layers
  7. To make the cream whip the cream until stiff picks. Add the sugar, sour cream and lemon juice and mix until combined.
  8. To assemble the cake spread a thin layer on the bottom of your dish, place the baked cake on it (that will help the cake remain in place)
  9. Spread the cream over the first layer and cover with the next piece of cake. The cream should be approximately the same thickness as the cake layer itself. Keep 2-3 pieces of cake aside. You will use them to decorate the cake. Also leave 1/2 cup of frosting for later. (Sometimes they might break, or look weird so you can just use up those)
  10. The cake will look pretty tall but don’t worry, after few hours it will expand and lower its height.
  11. Once you put the last layer on, put something heavy on the top of the cake. It might be a frying pan. It will help the cake become more dense.
  12. After few hours you will notice that the cake layers have softened and the cake is lower in height.
  13. That’s a good time to finish decorating.
  14. Spread the cream on the sides and the tp of the cake.
  15. Take the baked cake pieces that we left aside earlier and put them into a zip lock bag. Roll the cake with the rolling pin until you get a fine powder. Sprinkle the powder on the sides and the top of the cake.
  16. The last part is up to you and your creativity. You can prepare a paper stencil in any shape you want. Place is on the top of the cake and sprinkle cocoa powder over it. Once you remove the stencil you will get a design of your choice.

Składniki

Na ciasto

  • ½ kostki masła (125g)
  • ½ szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1 jajko + jedno żółtko
  • ½ szklani śmietany 12%
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 szklanki mąki (lub więcej w razie potrzeby)

Krem

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki souk z cytryny

*2 łyżki kakao do dekoracji

**Do pieczenia ciasta potrzebne też będą okrągłe blaszki. Można użyć grubszej folii aluminiowej i wyciąć kółka o tej samej średnicy lub wyciąć kółka z blaszek aluminiowych do pieczenia. Ciasto wałkujemy bezpośrednio na blaszce, ponieważ powinno być ono bardzo cienkie i nie będzie się dało przełożyć po rozwałkowaniu.

Wykonianie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180C
  2. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota kuchennego i miksujemy aż powstanie ciasto. Można też użyć miksera lub wyrobić ciasto ręcznie.
  3. Po wyrobieniu ciasta, formujemy kulki o wielkości piłeczki do ping ponga.
  4. Wałkujemy ciasto bezpośrednio na blaszkach do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo cienkie, ok.2mm. Tutaj możecie zoabaczyć filmik instruktarzowy, na którum pokazują moją metodę wałowania cienkich placków.
  5. Tak rozwałkowane placki pieczemy w piekarniku przez ok. 5-6 minut. Ciasto nie powinno się zarumienić. Powinno być blade, ale upieczone.
  6. Powtarzamy czynność, aż wszystkie placki będą upieczone.
  7. Następnie przygotowujemy krem.
  8. Śmietanę kremówkę ubijamy, aż powstanie ‘sztywna piana’. Dodajemy cukier, kwaśną śmietanę oraz cytrynę. Wszystko razem miksujemy.
  9. Przygotowanym kremem smarujemy placki. Na początek dobrze jest położyć niewieką ilość kremu na dnie naczynia, na którym będziemy podawać tort. Dzięki temu łatwiej będzie nakładać kolejne warstwy.
  10. Każdą warstwę ciasta smarujemy niewielką ilością kremu. Grubość kremu powinna być mniwj więcej taka sama jak grubość ciasta.
  11. Odkładamy 2-3 placki do dekoracji oraz ok. 1/2 szklanki kremu. (Jeżeli zdarzyło wam się, że jakieś placki się pokruszyły lub złamały, nie ma problemu, przydadzą się one na koniec do dekoracji tortu).
  12. Powtarzamy czynnośćz kolejnymi warstwami.
  13. Po nałożeniu wszyskich warstw, pozostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej, żeby placki nasiąkły, a ciasto zmiękło. Po ok. 30 minutach dobrze jest położyć na wierzch ciasta coś cięzkiego. Może to być deska do krojenia lub jakaś patelnia. Dzięki temu będzie ono bardziej zwarte.
  14. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin. Po kilku godzinach można będzie zauważyć, że ciasto opadło (tzn. nie jest juz takie wysokie) i placki namiękły.
  15. Ostatni etap to dekoracja. Smarujemy wierzch oraz boki ciasta pozostałym kremem
  16. Ciasto, które wcześniej odłożyliśmy, przekładamy do torebki i kruszymy za pomocą wałka, aż powstaną drobne okruchy. Tymi okruchami obsypujemy dokładnie boki oraz wierzch ciasta.
  17. A teraz czas na stronę artystycznę. Tutaj możecie użyć swojej wyobraźni i kreatyeności. Wycinamy dowolny wzór na kartce papieru i nakładamy delikatnie na wierzch tortu. Obsypujemy kakao. Po zdjęciu kartki otrzymujemy wybrany wzór.

dsc_0870

dsc_0855

Leave a comment