Falafel

dsc_0140

Have you ever wondered how would your life look like if you lived somewhere else? Different country, city or just another neighborhood……………
I was born and raised in Poland so I often think how would it be to live in my home country again. I’ve gotten so used to the American lifestyle (as I spent majority of my adult life over here) that I wonder if I could find myself in Poland again…..I know for sure that one of the things that I would miss the most about America, specifically New Jersey, is the diversity in the food and culture.

Zastanawialiście się kiedyś jak wyglądałoby wasze życie, gdybyście mieszkali gdzieś indziej? Inny kraj, miasto albo poprostu inna okolica……….Wychowałam się w Polsce, więc częssto zastanawiam się, jak wyglądałoby moje życie gdybym zdecydowała się na powrót do kraju. Przyzwyczaiłam się już do amerykańskiego stylu życia (spędziłam w USA większość mojego dorosłego życia) i zastanawiam się, czy porafiłabym się odnaleźć ponownie w Polsce……Jedno wiem na pewno……najbardziej tęskniłabym za różnorodnością kultur i jedzenia, które miałam okazję poznać mieszkając w USA, a konkretnie w New Jersey

Living in New Jersey I am able to experience food and dishes from all over the world.  Polish, Indian, Middle Eastern, Turkish, Greek, Chinese, Vietnamese, Korean, Spanish and the list goes on and on. It’s nice to be able to have access to all different kinds of ingredients from many countries.

Mieszkając w New Jersey mogłam doświadczyć potraw z całego świata. Począwszy od Polski, po kraje Bliskiego Wschodu, Turcję, Grecję, Chiny, Wietnam, Koreę, kraje hiszpańskie i tak mogłabym wymieniać i wymieniać….

Today I’m making a popular Middle Eastern dish, Falafel. If you’ve never had it before, it’s made out of chickpeas with the addition of lots of parsley, garlic and spices like coriander and cumin. All the ingredients are processed together into a paste, then formed into balls and deep fried. As a result you get a crunchy on the outside and soft on the inside balls called falafel. They can be served as an appetizer or a main dish. They are a great meal for vegetarians. You can put them in the pita bread with some tomatoes, olives, feta cheese and hummus and make it into a sandwich. Perfect for work, school or lunch on the go.

Dzisiaj przygotowałam popularne danie kuchni Bliskiego Wschodu, Falafel. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować tego dania, to jest to potrawa przygotowana z ciecierzycy z dodatkiem naci pietruszki, czosnku oraz przypraw takich jak kumin, czy kolendra. Wszystkie składniki mieli się razem, a następnie lepi kulki o średnicy ok 1,5 cm, które następnie smaży się na głębokim oleju. W rezultacie otrzymujemy chrupiące z wierzchu i delikatne w środku kuleczki, nzywane Falafel. 

Although falafel is typically deep fried, you can also form it into flat patties and shallow fry or even bake. Just spray a little bit of oil on the top while baking so you can get a nice golden brown color.

Tradycyjnie, falafel jest smażony na głębokim oleju. Jednak jeżeli chcecie zachować zdrowszą wersję tej potrawy, możecie ulepić zmiast kulek, płaskie krążki i podsmażyć z dodatkiem odrobiny oleju lub upiec w piekarniku. Wystarczy tylko posmarować odrobiną oleju, żeby uzyskać złocisty kolor podczas pieczenia. 

The recipe for falafel is adapted from a great blog that I found on Pinterest called Torri’s Kitchen. Link to the recipe here. / Przepis na falafel jest zapożyczony z blogu Torris Kitchen, który znalazłam na Pinterest. Link do przepisu powyżej. 

 

dsc_0151

To make the falafel you need to soak the chickpeas overnight. Then drain all the water and transfer the chickpeas into a food processor. Add all the ingredients and process until it’s almost smooth but still has some small chunks.

Pierwszy krok w przygtowaniu Falafel, to namoczenie ciecierzycy przez noc. Po całonocnym namaczaniu, przekładamy ciecierzycę do blendera/ robota kuchennego, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy, aż powstanie dosyć gładka masa.

dsc_0118

Next form small balls (approx. 1 inch diameter)

Formujemy kulki o średnicy ok. 1,5- 2cm

dsc_0123

Heat up the oil in the pan. Enough oil for the balls to be covered half way. Once you fry them on one side flip over until they all nice and golden brown. (approx. 4-5 minutes)

Podgrzewamy olej na patelni (wystarczająco żeby zakryć kulki do połowy) i smażymy przekręcając raz na drugą stronę, do uzyskania złocisto- brązowego koloru. (ok 4-5 minut)

dsc_0128

Remove from the pan and drain on the paper towel. Serve hot with some hummus, pita bread and olives.

Wyjmujemy z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło, zaraz po usmażeniu z chlebkiem pita, oliwkami oraz hummus. 

dsc_0129

Falafel can be served as an appetizer or as a complete meal with some pita bread or French fries and Greek salad.

Falafel może być podawany jako przystawka lub jako danie główne z dodatkim chlebka Pita lub frytek i sałatką grecką.

ENJOY!!!/ Smacznego!!!

dsc_0153

Recipe:

  • 2 cups dried chickpeas
  • 1 small onion or half a regular onion, roughly chopped
  • handful of parsley leaves
  • 3-4 cloves of garlic
  • 1 1/2 tsp all purpose flour
  • 1 1/2 tsp salt
  • 2 tsp cumin seeds (or 1 tsp powder if you prefer)
  • 2 tsp coriander seeds (you can use 1 tsp ground coriander instead)
  • 1/4 tsp black pepper
  • 1/4 tsp cayenne pepper
  • pinch of ground cardamon (optional)
  • oil for frying (I prefer canola)

Przepis:

  • 2 szklnki ciecierzycy
  • 1 mała cebula lub pół większej
  • garść natki pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziaren kminu (można zastąpic 1 łyżeczką kminu w proszku)
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry (lub 1 łyżeczka proszku)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • szczypta kardamonu w proszku (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (ja preferuje olej rzepakowy)

To make the falafel, first you need to soak the chickpeas in water overnight. Make sure to add enough water as they will double in size.

The next day drain the water and transfer the chickpeas to the food processor. Add the rest of the ingredients and process until you get a coarse paste.

Form a 1 inch in diameter balls.

Heat up the oil in the skillet (enough to cover the balls half way) and fry flipping on the other side until golden brown (about 3-5 minutes)

Serve warm with pita bread, hummus, olives or a Greek salad.

Enjoy!!!

Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez noc. Ciecierzyca napęcznieje i podwpi swoją objętość, więc upewnij się, że masz odpowiednią ilość wody. 

Odlewamy wodę i przekładamy ciecierzycę do blendera lub robota kuchennego/food processor. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania dosyć gładkiej masy, ale nie jednolitej. 

Lepimy kulki o średnicu ok. 1,5- 2 cm. 

Podgrzewamy olej na patelni (wystarczająco dużo, aby kulki były zamoczone do połowy) i smażymy przekręcając raz na drugą stronę, aż się zarumienią (3-5 minut)

Podajemy na ciepło zaraz po usmażeniu. Można podawać z pastą hummus, oliwkami lub chlebkiem pita.

Smacznego!!!!

 

dsc_0144

 

 

 

Leave a comment