Healthy Granola Bars/ Zdrowe Batoniki Granola

DSCN5773

Granola Bars are a quick and healthy snack for kids and for adults. I know there are so many granola bars available in the stores but they are usually loaded with sugar and preservatives and not really that healthy.
Plus they’re also expensive. So why not make your own? They’re easy and quick to make and you can control the quality of the ingredients. You can choose whatever you want to add to them. Nuts, dried fruits, seeds. The possibilities are endless. Today, I’m sharing a recipe for my favorite granola bar, that will give you energy and keep you satisfied until the next meal.

Batoniki granola to szybka i zdrowa przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Wiem, że na półkach w sklepach jest duży wybór przeróżnych batoników granola. Ale zazwyczaj zawierają one dużo cukru i konserwantów. A do tego są przeważnie dosyć drogie. Więc czemu nie zrobić swoich własnych? W ten sposó, kontrolujemy jakość składników jakie używamy. Do batoników granola można dodać, co tylko się chce. Ulubione orzechy, suszone owoce, pestki. Możliwości są nieograniczone. Dzisiaj na blogu, przedstawiam przepis na moje ulubione batoniki granola, które dodadzą wam energii i siły, a przy tym napełnią żołądek, aż do kolejnego posiłku.

 

INGREDIENTS:

  • 2  cups of old fashion oats
  • 1/3 cup of almonds
  • 1/2 cup of pumpkin seeds
  • 1/3 cup of sunflower seeds
  • 1/3 cup of coconut flakes
  • 1/4 cup of sesame seeds
  • 1/3 cup of raisins or cranberries
  • 2 tbsp. ground flax seed
  • 1 tsp. cinnamon powder
  • 1 tbsp. chia seeds (optional)
  • 2 tbsp. goji berries (optional)
  • 1/2 cup of honey
  • 1/2 cup of crunchy peanut butter or almond butter
  • 2 tbsp. coconut oil

Toast the oats, almonds, pumpkin seeds, sesame seeds, sunflower seeds and coconut flakes in the oven for 15 minutes.

Once nicely toasted, combine it with flax seed, cinnamon and raisins.

In a separate ball combine honey, peanut butter and coconut oil. Microwave for 1 minute, stirring after 30 seconds.

Combine wet ingredients with dry ingredients. Stir very well. Transfer to a dish and sprinkle with chia seeds and goji berries. Cover with a plastic wrap.

Press really hard with the cup. Work your muscles here.If you don’t press it really hard it will be difficult to cut. The granola bars will be breaking.

ENJOY!!!!

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • 1/3 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżkanasion chia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki jagód goji  (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowgo

Wykonanie:

Płatki owsiane i orzechy podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C przez10-15 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.

Łączymy płatki z orzechami, i pozostałymi suchymi składnikami.

Do oddzielnej miski, wkładamy masło orzechowe, miód i olej kokosowy. Podgrzewamy w mikrofalówce przez ok. 30 sek., aż wszystko sie połączy. Mieszamy dokładnie i zalewamy suche składniki mokrymi.

Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do szkalengo pojemnika. Naciskamy wierzch mocno szklanką. Zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

SMACZNEGO!

DSCN5758

One thought on “Healthy Granola Bars/ Zdrowe Batoniki Granola

Leave a comment