Guacamole

DSCN9048

Holly Guacamole!!! Where have you been my whole life??? I’m so glad I finally discovered you 🙂 This is a story of how I fell in love with GUACAMOLE and avocado on its own.

Jeszcze do niedawna wydawało mi się, że nie lubię awokado! Przekonałam się jednak do tego owocu i teraz nie moge bez niego żyć. 

Growing up in Poland I was never really exposed to any other cultures or foods. We usually had typical Polish food every day. Sandwiches for breakfast, soup and some potatoes with meat for lunch and sandwiches again for dinner. Needless to say, I had no idea what is avocado and how do you eat it. I’m sure things have changed by now and since Poland have joined the European Union, the foods from around the world are more popular as well. Recently, famous Turkish kebabs are dominating. Last time I visited Poland there was a kebab place every corer.

Getting back to avocados, the first time I tried them was a couple of years ago and too be honest, I wasn’t very excited. I was wondering why people are so crazy about avocado. It tasted pretty blend too me. Definitely not my thing. But after couple of tries I got convinced and now I LOVE it and can’t live without it. Especially the GUACAMOLE. Avocado is not only tasty but also healthy and good for you. It consists of healthy fats (the good kind that lowers your cholesterol). They are a great source of potassium (more potassium than bananas), they have antioxidants that are great for your eyes, skin, hair*. Overall, they are the new super food. So, I’m definitely glad I changed my mind about them and I try to incorporate them in my diet as much as I can (everything in moderation of course).

*For more great benefits of avocado visit https://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-avocado/

Guacamole can be eaten as a dip with some chips, as a spread on a toast or topping on the taco. There are many different ways to enjoy it. Today, I’m sharing my simple guacamole recipe.

DSCN9029

Dziś na blogu przepis na Guacamole, czyli popularny dodatek do dań kuchni Ameryki Południowej. Kiedy ponad 10 lat temy wyjeżdżałam z Polski, awokado było mi nieznane. Wychowywałam się w małej miejscowości w Polsce i szczerze mówiąc jedynie dania jakie zazwyczaj jadaliśmy u nas w domu to była typowa kuchnia Polska. Czasami zdażało nam się zjeść jakąś chińszczyznę. Ale poza tym nigdy nie miałam styczności z potrawami z innych stron świata. Chyba, że gulasz węgierski, ryba po grecku czy ruskie pierogi można uznać za potrawy międzynarodowe 😉

Awokado, to owoc od lat używany w kuchni Ameryki Południowej, a jak wiadomo kultura latyno-amerykańska na dobre zagościła w Stanach Zjednoczonych. Hiszpański jest drugim najczęsciej używanym językiem zaraz po angielskim. Większość urzędów, banków, szkół i innych miejsc publicznych posługuje się tym językiem tak jak językiem angielskim. W wyniku napływu wielu imigrantów z krajów Ameryki Południowej, a głównie z Meksyku, kuchnia tego kraju jest w Stanach Zjednoczonych bardzo popularna. Od guacamole, po taco, burrito, czy meksykańskie chili, te potrawy na stałe znalazły swoje miejsce w kulturze Ameryki Północnej.

Nawiązując do awokado, pierwszy raz spotkałam się z tym owocem mieszkając w USA. Od pewnego czasu jest on tutaj „trendy”, głównie ze względu na swoje niesamowite wartości odżywcze. Awokado jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Ma on również więcej potasu niż banan, a także zawiera antyoksydanty, które wpływają dobrze na nasz wzrok jak i na cerę oraz włosy. Wymieniłam tylko kilka walorów tego owocu. Po więcej informacji zachęcam do lektury pod podanym linkiem. https://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-avocado/

 A w międzyczasie na blogu, przepis na pyszną przystawkę z użyciem tego niesamowitego owocu, czyli GUACAMOLE.

DSCN9050

Ingredients:

  • 2 ripe avocados
  • 2 tbsp. of freshly squeezed lemon or lime juice
  • 2 tbsp. of finely chopped red onion
  • 2 tbsp. of chopped cilantro
  • 1 jalapeno pepper
  • 2 cloves of garlic
  • salt and pepper

Preparation:

Cut avocados in half and remove the pit. Scoop out the flesh of avocado in the bowl.

Add lemon juice, grated garlic, onion, chopped cilantro, finely chopped jalapeno ( I remove the seeds and membrane from the jalapeno). Mix everything with the fork and season with salt and pepper. I like my guacamole chunky, so I don’t mash it too well. Sometimes I also add some seeded and finely chopped tomatoes.

NOTE:

Guacamole, just like banana, tends to turn black quickly. That’s why we add lemon juice to prevent it. If you have some leftover avocados, make sure to squeeze some lemon juice on top before you store it in the fridge. 

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1 papryczka jalapeno (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Awokado przekroiłam na pół i wyjęłam pestkę. Miąższ z awokado przełożyłam do miski.

Dodałam starty czosnek, drobno posiekaną cebulę, sok z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Z papryczki usunęłam pestki, w których kryje się najwięcej ostrości. Jeżeli lubicie BARDZO ostre potrawy możecie dodać papryczkę w całośći. Ja uwielbiam pikantne dania, ale z umiarem. Jeżeli chcecie guacamole łagodne w smaku, możecie pominąć papryczkę chili. 

Doprawiłam solą i pieprzem.

Do guacamole można też dodać drobno pokrojonego pomidora. 

 Guacamole można podawać z chipsami tortilla, nachos lub z pokrojonymi warzywami.  Może ono również służyć jako topping do potraw. Świetnie smakuje z omletem lub na kanapce zamiast masła!

 Uwaga:

Awokado szybko ciemnieje, podobnie jak banan, dlatego najlepiej podawać je od razu. Po przekrojeniu najlepiej od razu skropić sokiem z cytryny lub limonki, które spowalniają proces ciemnienia.

DSCN9057 DSCN9056


Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Kuchnia Ameryki Północnej 2016

3 thoughts on “Guacamole

Leave a comment