Guacamole Burger

DSCN9155
Are you ready for Memorial Day weekend?? Time to clean the dust of the grill and get the BBQ season started (if you haven’t done so already).

I can’t imagine a BBQ without a burger. So today, I’m sharing with you one of my all time favorites, Spicy Guacamole Burger.

Burgers are a staple in the American cuisine. You could even call them a national food of the USA. In fact there is an “unofficial” holiday to celebrate this special sandwich.

The  National Hamburger Day is celebrated every year on May 28th. Don’t believe me? Check out this link http://www.nationaldaycalendar.com/days-2/national-hamburger-day-may-28/

So who’s ready to celebrate with me with this Mexican style Guacamole Burger???

I like burgers because they’re quick and easy to make. How hard can it be to put a patty between two slices of bread right? Anyone can make it. Plus you can get as creative with them as you’d like. I like mu burgers spicy so today I’m making it with smoky mayo, guacamole and pickled jalapenos.

The recipe for the patty is inspired by the KING of Burgers and my favorite celebrity chef Bobby Flay. Bobby Flay says that the burger patty does not need anything in it. Just a good quality beef in  80/20 ratio of meat to fat, and a sprinkle of salt and freshly ground pepper on top just before grilling. As Bobby Flay says, if you want to add anything else to the meat it’s not a hamburger it’s a meatloaf. So today I’m keeping it simple.

 

Już za kilka dni w Stanach Zjednoczonych będziemy obchodzić “Memorial Day”, czyli dzień poświęcony pamięci tym, którzy zginęli w obronie kraju. Dzień ten obchodzony jest co roku w ostatni poniedziałek Maja. W tym roku przypada on 30 Maja. Jest to długi weekend, więc większość osób stara się spędzić go z rodziną lub przyjaciółmi. W kilka dni przed rozpoczęciem weekendu rozpoczyna się szał podróżowania. Korki na drogach i wydłużone kolejki na lotniskach, przepełnione po brzegi plaże i pełne parki, to już standart w okolicach tego dnia. Wiele osób świętuje ten szczególny okres przy grillu. A jak grill to nie może oczywiście zabraknąć jednego z podstawowych dań kuchni amerykańskiej, czyli hamburgera. 

Hamburger, jak każdy wie, to typowy znany i kochany fast food. Amerykanie kochają swoją narodową potrawę tak bardzo, że powstał nawet Narodowy Dzień Hamburgera, który obchodzony jest co roku 28 Maja. Nie wierzycie? Zapraszam do lektury pod podanym linkiem, http://www.nationaldaycalendar.com/days-2/national-hamburger-day-may-28/ 

Kiedy to święto powstało dokładnie nie wiadomo, ale każda okazja jest dobra żeby sobie zrobić dobrego hamburgera, prawda?

Dlatego dzisiaj, żeby oddać cześć tej niesamowitej kanapce i uczcić Narodowy Dzień Hamburgera, dzielę się przepisem na jednego z moich ulubionych burgerów „Guacamole Burger”. Jak nazwa wskazuje będzie to burger w stylu meksykańskim. Z dodatkiem guacamole, papryczek jalapeno i wędzonym majonezem.

Co do samego kotleta, idąc za radą mojego ulubionego „celebrity chefa” Bobbiego Flaya, będzie on bardzo prosty. Bobby Flay twierdzi, że hamburger powinien być zrobiony z dobrej jakości wołowiny 80% mięsa, 20% tłuszczu. Przed samym włożeniem na grilla, kotleta posypujemy solą gruboziarnistą i świeżo zmielonym pieprzem. To wszystko, bez żadnych niepotrzebnych, skomplikowanych dodatków. Z dodatkami możemu poszaleć już na samym gotowym kotlecie. Od waszych gustów i smaków zależy co do hamburgera dodacie.

Po więcej informacj jak przygotować klasycznego amerykańskiego hamburgera zapraszam do lektury jednego z moich wcześniejszych wpisów, czyli  Hamburger 101.

DSCN9152

Ingredients:

  • 1 pound of ground beef (80% meat, 20% fat)
  • Guacamole (recipe here)
  • 4 slices of pepper jack cheese
  • Tomatoes
  • pickled jalapenos
  • Lettuce
  • 4 of your favorite bread rolls

For the sauce:

  • ½ cup of Greek yogurt or mayonaisse or sour cream
  • 2 tbsp. chipotle in adobo sauce or smoked paprika

PREPARATION:

Divide the meat into 4 sections. Form the patty from each of them.  Make the burgers thinner in the middle to make sure they cook evenly. Sprinkle some salt and pepper on top and throw on the grill. Cook 3-4 minutes on each side, depending how well you like the meat cooked. I like mine medium rare. Once you flip the burger on the other side add the slice of cheese and allow to melt.

Grill the hamburger bun for few seconds. Spread the sauce on each half.

Add lettuce and tomato on the bottom half. Place the patty on top. Add guacamole and few slices of pickled jalapenos. Cover with the second half of the bun.

Serve with some corn chips.

SKŁADNKI:

  • 0.5 kg mielonej wołowiny (80% mięsa, 20% tłuszczu)
  • guacamole (przepis tutaj)
  • 4 plastry sera ( ja użyłam sera z ostrą papryczką)
  • pomidor
  • kilka plasterków marynowanych papryczek jalapeno
  • 4 bułki

Na sos:

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub majonezu lub śmietany
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

WYKONANIE:

Mięso dzielimy na 4 równe częsci i z każdej formujemy kotlet. (Kotlet powinien być cieńszy w środku, żeby równo się grillował). Posypujemy solą i pieprzem i wrzucamy na grilla. Grillujemy przez ok 3-4 minuty z każdej strony w zależności od tego jak dobrze wysmażone mięso lubimy. Ja osobiście lubię średnio wysmażone. Po usmażeniu kotleta z jednej strony, przekręcamy i dodajemy plasterek sera.

Bułkę podpiekamy i smarujemy przygotowanym sosem.

Na spód bułki układamy sałatę, pomidorai kotlet. Na wierzch kładziemy guacamole i kilka plasterków marynowanych papryczek jalapeno. Zakrywamy drugą połówką bułki.

Podajemy z chipsami nachos lub tortilla.

SMACZNEGO!!!

DSCN9154

Zapraszam do grillowania wraz z Alma24, gdzie znajdziecie wszystkie niezbędne na grilla składniki!!!

https://www.alma24.pl/

04

GRILL PIKNIK Menu


Kuchnia Ameryki Północnej 2016
   Kuchnia Ameryki Północnej 2016

One thought on “Guacamole Burger

Leave a comment