Classic American Burger/ Tradycyjny Hamburger Amerykański

DSCN5119

Today I’m sharing with you few tips on how to make a simple, juicy traditional burger. Quick burger 101 lesson for the beginners and not only. I’m going to share with you all the tricks and tips that I learned by watching cooking shows and experimenting in the kitchen myself.

As I mentioned in one of my previous posts, I used to be a horrible cook. First time I cooked for my husband, I burnt French fries. However, I discovered my passion for food by watching food network and other cooking channels. I enjoy spending time in the kitchen and trying new recipes. By sharing this post I hope I can inspire someone who is not very confident in the kitchen (like I used to be) and encourage you to try. This is an easy recipe that even the beginner can make and I assure you, your guests will be impressed.

Dziś na blogu przepis na tradycyjnego Amerykańskiego Hamburgera, czyli jak zrobić hamburgera 101. Szybka lekcja robienia hamburgera dla początkujących kucharzy i nie tylko. Chciałabym podzielić się z wami kilkoma podstawowymi zasadami jak przygotować soczystego i pysznego hamburgera, który zaimponuje waszym gościom. Jeszcze kilka lat temu sama nie potrafiłam gotować. Ale poprzez oglądanie programów kulinarnych odkryłam, ze gotowanie i próbowanie nowych potraw to moja pasja. W tym poście podzielę się z wami tym, czego nauczyłam się przez ostatnich kilka lat eksperymentując w kuchni, jak również czerpiąc wiedzę z książek kucharskich i programów kulinarnych. Poniższy przepis jest bardzo prosty, ale efekt bardzo imponujący. Gwarantuję, że nawet te osoby, które nie czują się w kuchni zbyt pewne siebie, mogą przygotować pysznego hamburgera. 

So who’s ready to learn how to make this mouth watering burger? 😉 /Kto jest gotowy na lekcję przygotowania tego hamburgera? Cieknie wam już ślinka? 😉 

Mix all the burger ingredients. ATTENTION! Do not over-mix otherwise the meat will get tough. (TIP! Instead of chopped onion, use a cheese grater and grate the onion in. That way the flavor of onion will be evenly distributed and the meat more juicy)

Wszystkie składniki na hamburgera/kotlet/pattie mieszamy.  Uwaga! Mieszamy składniki tylko tyle, żeby się połączyły. Jeżeli będziemy mieszać zbyt długo mięso zrobi się gumiaste/twarde. (WSKAZOWKA! Zamiast tradycyjnej posiekanej cebuli, ja lubię dodawać cebulę startą. Dzięki temu hamburger jest bardziej soczysty i nie natkniemy się gryząc, na kawałki cebuli.)

Divide the meat into 4 equal parts and make a ball out of each. Next form the patties. Make the patties thinner on the inside and thicker on the edges to ensure even cooking. This will also prevent the burger from popping in the middle while cooking.

Dzielimy mięso na 4 części I z każdej formujemy kulkę a następnie spłaszczamy tak, aby powstał hamburger. Na środku każdego hamburger robimy wgłębienie tak, aby kotlet był cieńszy w środku i grubszy na brzegach.  Dzięki temu hamburgery będą się smażyć bardziej równomiernie I nie Beda “rosnąć” na środku, ani się kurczyć.

DSCN5144

The best burgers come out on the grill. However if I cant use the grill my second choice is a cast iron skillet. It gives the burger a nice char almost like a grill and keeps it juicy inside.

Ja osobiście najbardziej lubię hamburger z grilla. Ale jeżeli nie mam możliwości używać grilla to moim drugim ulubionym przyrządem jest patelnia żeliwna. Jeżeli jej nie posiadacie możecie oczywiście użyć każdej innej patelni, najlepiej o grubym dnie.

DSCN5142

Warm up the grill or the cast iron skilled to medium high. We need the pan to be nice and warm to get a nice crust but not too hot so the burgers won’t burn. Heat up a tablespoon of cooking oil and grill the burgers to your preference. (TIP! Sprinkle kosher salt and freshly ground black pepper on the top of the burger right before you put it on the grill to get a nice crust)

Patelnię lub grilla podgrzewamy na średnim ogniu. Nie chcemy żeby patelnia była zbyt gorąca, aby hamburgery się nie spaliły, ale tez nie może być zimna, bo nie otrzymamy ładnej, zarumienionej powierzchni. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju. WSKAZÓWKA! Hamburgery oprószamy z wierzchu sola I pieprzem. Solą najlepiej gruboziarnistą,  a pieprzem świeżo zmielonym. Dzięki temu na wierzchu hamburgera otrzymamy chrupiącą skórkę.

Hamburgera można gotować do różnych temperatur w zależności od gustu. Niektórzy lubią mięso krwiste, inni dobrze wysmażone. Ja osobiście lubię dobrze wysmażone, ale nie przesmażone, bo wtedy kotlety są suche.

Grill the burger for 5-6 min on the first side. Flip and cook another 2-3 minutes until well done. If you like it medium rare grill 2 minutes shorter on each side. (TIP! Right before the burger is done put a slice of cheese on the top, add a tablespoon of water and allow the chceese to melt)

Smażymy hamburgera ok. 5-6 minut z jednej strony. Przekręcamy I  smażymy kolejne 3-4 minuty. Jeżeli chcemy mieć hamburger krwistego, skracamy czas smażenia o ok. 2 minuty. WSKAZÓWKA! Pod koniec smażenia kładziemy na wierzch plasterek sera żółtego. Wlewamy 1 łyżkę wody na patelnie. Zakrywamy patelnie I czekamy, aż ser się rozpuści.

DSCN5109

While the burgers are grilling toast the bans. There is nothing worst than a burger on a cold ban!

Another important [art of the burger is a sauce. I like a simple sauce made out of mayo, yogurt, some garlic and sweet relish. (the recipe below)

W czasie, kiedy hamburger się smażą, przygotowujemy bułkę. Bułkę kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku lub na grillu, przekrojona strona w kierunku ognia. Nie ma nic gorszego niż hamburger z zimna bulka! Blee

Kolejny ważny składnik w przygotowaniu pysznego hamburger to SOS. Do tradycyjnego Amerykańskiego hamburgera lubię prosty sos z majonezu, czosnku i startego ogórka korniszona. (Przepis poniżej)

DSCN5106

Spread the sauce on each side of the ban. Put the lettuce on the bottom. Then the patty, tomato, onion and pickle. Cover with the other part of the ban.

Smarujemy obydwie połówki bułki sosem, na dno kładziemy sałatę. Następnie kotlet, pomidor, cebula i ogórek. Przykrywamy całość bułką.

DSCN5121

ENJOY!/ SMACZNEGO!!!!!

 Ingredients/ Składniki:

For the patties:   

  • 1 pound of ground beef
  • 2 cloves of garlic, grated
  • 1/2 an onion, grated
  • 1 tsp. sweet paprika
  • 1 egg
  • 2 tbsp. bread crumbs
  • salt and pepper to taste

Na hamburger/kotlet/patty

  • ½ kg. mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • ½ cebuli startej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz

For the sauce:

  • 1/2 cup of Greek yogurt or sour cream
  • 1/2 cup of Mayo
  • 1/2 tsp. garlic powder
  • 1/2 tsp. onion powder
  • 2 tbsp. sweet relish
  • pinch of salt and pepper

Na sos:

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany
  • 1/2 szklanki majonezu
  • ½ łyzeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyzeczki cebuli w proszku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 Starty ogórek korniszon lub kiszony
  • ½ łyzeczki cukru

Toppings:

  • Lettuce
  • Tomato
  • Pickle
  • Onion
  • American Cheese

Dodatki

  • Sałata
  • Pomidor
  • Ogórek korniszony lub kiszony
  • Cebula
  • Ser żółty

DSCN5123 DSCN5112

 

As always, If you enjoyed the recipe please leave a comment! I really appreciate all the feedback 🙂 Thanks

I jak zawsze, jeżeli spodobał wam się przepis, proszę o zostawienie komentarza! Bardzo doceniam wszystkie uwagi 🙂 Dziekuję!

7 thoughts on “Classic American Burger/ Tradycyjny Hamburger Amerykański

  1. Pyszota! 🙂 Ja do sosu dodaję łyżeczkę mielonej słodkiej papryki zamiast cukru i troszkę octu winnego – polecam ^^

  2. Jasne! Hamburgery można robić na wiele rożnych sposobów. Drobiowe, wegetariańskie, wszystko jest dozwolone 🙂 dzięki za komentarz i życzę smacznego 🙂

Leave a comment